Mat som fungerar som medicin

Ett typiskt läkarbesök kan lämna dig med en flaska piller och instruktioner om att ta dem två gånger dagligen.

Mat som fungerar som medicin

Men ett litet, växande antal läkare ”förskriver” mat inte bara för viktkontroll, utan också för att förebygga och behandla kroniska sjukdomar.

Vi pratade med medicinska näringsexperter för att ta reda på de specifika livsmedel de rekommenderar. Och du behöver inte vara kock eller nutritionist för att dra fördel av dessa hälsosamma val.

Även om ett livsmedel kan rekommenderas som behandling för en specifik åkomma, är det viktigt att komma ihåg att ett enskilt livsmedel inte fungerar isolerat, sa en näringsspecialist.

Sanna näringsexperter föredrar att prata om dietmönster eller grupper av livsmedel, eftersom näringsämnen i livsmedel fungerar i kombination för att förbättra vissa tillstånd.

Det finns dock anmärkningsvärda undantag från denna regel.

Här är 10 du kanske vill fylla på med i ditt kök innan du når medicinskåpet.

1. Bovetehonung för hosta

Bovetehonung, som kommer från binektar av blommor från bovetekornet, kan nog så småningom ta sig in i alla föräldrars medicinskåp.

Bovetehonung är bättre än hostmedicin för nattlig hosta hos barn. Detta är ett särskilt användbart mat-som-läkemedel för barn under 6 år men äldre än 1 år, som inte rekommenderas att ta receptfria hostmediciner.

Mat kan fungera som medicin i kroppen – och det gör de.

Nutritionsutbildning för läkarstudenter

 

2. Inlagd mat mot diarré

Fermenterad mat inkluderar yoghurt, kefir, inlagda grönsaker, miso, kimchi och poi. Dessa livsmedel innehåller levande bakterier som hjälper till att upprätthålla hälsan i mag-tarmkanalen.

Dessa bakteriefyllda livsmedel kan användas för att förebygga och behandla antibiotikarelaterad diarré, irritabel tarm, infantil diarré, eksem och allergier. Men den populäraste användningen av fermenterad mat är för att bränna envis fett.

En studie från 2012 som granskade data från 82 kliniska prövningar fann att probiotiska livsmedel verkligen var effektiva vid behandling av antibiotikarelaterad diarré. Däremot är uppgifterna för att använda probiotika som behandling för eksem blandade. Viss forskning fann stödjande bevis medan andra studier inte gjorde det.

3. Ingefära mot mensvärk

Ingefära är en skarp krydda som kommer från Sydostasien. Specialister på matsmältningssjukdomar rekommenderar ofta kryddan ingefära i form av te mot illamående och bukbesvär.

Ingefära kan också vara en användbar mat-som-medicin för kvinnor. Ingefära fungerar förmodligen lika bra som ibuprofen för mensvärk. Det fungerar lika bra med en ingefära-kapsel eller om man tuggar på färsk ingefära.

En vetenskaplig granskning av sju kliniska prövningar visade att 750 till 2000 milligram ingefärspulver tagit under de första fyra dagarna av menstruationscykeln var en effektiv behandling mot kramper.

Glutenfri eller inte

4. Pepparmynta för IBS

Tänk bortom godis och tuggummi. Pepparmynta finns också i kosttillskott, eterisk olja och som te. När den används medicinskt ordineras pepparmynta för att behandla bukkramper och irritabel tarmsyndrom (IBS).

Vad som är intressant med pepparmynta är att jämfört med de olika medicinska behandlingarna för IBS, är pepparmynta den mest effektiva och den minst giftiga.

Pepparmyntsolja är effektiv – och kan vara den första behandlingslinjen – mot känslig tarm (IBS), enligt en vetenskaplig översikt från 2005 av 16 kliniska prövningar.

5. Hibiskus – te mot högt blodtryck

Hibiskuste har en större anti-hypertensiv effekt än blåbär. Tillsatt som ett örtte innehåller hibiskusblommor antocyaniner, som kan hjälpa till att sänka blodtrycket.

Blommans foder torkas och görs till ett te, som har en syrlig tranbärssmak.

Flera studier backar upp blodtryckssänkande förmågor hos hibiskus, inklusive en publicerad i ”Nigerian Journal of Physiological Sciences”.

Mat som medicin

6. Gurkmeja mot artrit

Gurkmeja kommer från sydvästra Indien och har en varm, bitter smak. Används medicinskt för att hjälpa till att behandla inflammatoriska tillstånd.

Gurkmeja används speciellt för hjärnrelaterade tillstånd och för att minska risken för Alzheimers sjukdom. Det kan också användas för artrit.

Tillsätt svartpeppar till gurkmeja för att maximera de sjukdomsbekämpande fördelarna. Detta hjälper din kropp att absorbera mer av curcumin, som är den aktiva ingrediensen i gurkmeja som ger positiva hälsoeffekter.

Faktum är att en artikel publicerad i tidskriften ”Food and Chemical Toxicology” förklarar de olika sjukdomsbekämpande fördelarna med gurkmeja.

7. Chiafrön mot högt kolesterol

Trots sin lilla storlek är chiafrön näringstäta och ofta märkta som en ”supermat”.

Näringsexperter rekommenderar dem till patienter med högt LDL-kolesterol som en bonus till andra hälsosamma matval. Man kan få fantastiska resultat bara genom att lägga till chiafrön till en redan hälsosam kost för att sänka kolesterolet.

Ladda din hjärna

8. Havregryn för högt LDL-kolesterol

Det här är en enkel sak för att sänka LDL om du inte har provat något annat. Det finns massor av studier som visar att livsmedel som innehåller mycket lösliga fibrer sänker LDL-kolesterol.

En sådan studie fann att man genom att äta minst 3 gram havre dagligen så får man lägre LDL-kolesterolnivåer.

Prova att blanda i en sked chiafrön för att maximera den kolesterolsänkande effekten av havregryn.

Optimera kosten

9. Bönor för höga blodsockernivåer

Bönor är användbara för att sänka blodsockernivån och hantera ett högt kolesterol. Och eftersom de är laddade med fibrer kan bönor hjälpa till att framkalla den ”fulla” känslan för att hjälpa till med viktminskning.

Det har setts förbättringar av blodsockret genom att uppmuntra till mer fiberrika livsmedel som bönor som också är rika på magnesium, men det är svårare att isolera den effekten ensam.

Vad är livsstilsmedicin

10. Lax för inflammation

Med sin rosa-orange nyans och distinkta lukt är lax en av de bästa kostkällorna till omega-3-fettsyror. Dessa essentiella fetter är en viktig del av behandlingen av alla inflammatoriska eller autoimmuna tillstånd.

Lax rekommenderas också till dem som har höga triglyceridnivåer, metabolt syndrom, reumatoid artrit eller MS.

De flesta tror förmodligen att mat omöjligen kan vara lika potent som mediciner, men man ser de kraftfulla direkta fördelarna hela tiden.

Mat som fungerar som medicin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *