Ladda din hjärna

Det är dags att överladda din hjärna; lär dig hur man äter för en optimal hjärnfunktion.

Maten vi äter kan påverka hur hjärnan fungerar. Vissa livsmedel kan störa hur hjärnan fungerar. Men om du fokuserar din kost på de näringsämnen som hjärnan behöver, kan du stödja en optimal hjärnfunktion och förbättra din kognition, humör, sömn, kreativitet och innovation.

Ladda din hjärna

Näringsämnen för en optimal hjärnfunktion

Det finns ett antal näringsämnen som kroppen behöver för att optimera hjärnans funktion. De kan verka direkt på hjärnans struktur och funktion, eller de kan stödja energiförsörjningen till nervsystemet.

Kolhydrater med lågt GI

Din hjärna kör på glukos, som kroppen bildar från de kolhydrater du äter. Men precis som bränsle till bilen så finns det olika kvaliteter av hjärnbränsle. När vi konsumerar kolhydrater med högt GI, stiger blodsockernivåerna och sjunker sedan snabbt, vilket orsakar energifluktuationer.

Men energin från kolhydrater med lågt GI absorberas i en långsam och jämn takt. Detta ger hjärnan en mer balanserad energitillförsel, så den kan arbeta optimalt längre.

Alternativ för kolhydrater med lågt GI inkluderar:

  • Fullkorn som brunt ris.
  • De flesta frukter.
  • Grönsaker.
  • Baljväxter som kikärter och linser.
  • Pseudokorn som quinoa och bovete.

Protein

För att förstå varför protein stödjer hjärnans hälsa måste vi titta på signalsubstanser. Dessa är de kemikalier som fungerar som budbärare för nervsystemet. För att din hjärna ska fungera optimalt vill du att en bra balans av signalsubstanser produceras.

Byggstenarna i protein, aminosyror, krävs för att syntetisera många typer av neurotransmittorer. GABA, serotonin och melatonin är bara några exempel.

Om du inte konsumerar tillräckligt med protein kan din kropp inte syntetisera essentiella aminosyror. Detta kan påverka din signalsubstansbalans och nervsystemets övergripande funktion.

För att säkerställa att du konsumerar tillräckligt med protein, inkludera en servering vid varje måltid. Om du följer en växtbaserad kost är variation viktigt för att säkerställa att du konsumerar tillräckliga nivåer av de essentiella aminosyrorna.

Omega-3 fettsyror

Omega-3 fettsyror

När det kommer till hjärnans näringsämnen är omega-3-fettsyror kungen. Omega-3 är känt för sina antiinflammatoriska fördelar, som kan stödja det allmänna välbefinnandet. Men det har också specifika fördelar för hjärnans hälsa.

  • Omega-3-fettsyror finns främst i fet fisk och skaldjur.

Om du föredrar växtbaserade källor är prekursorerna tillgängliga från vissa vegetabiliska livsmedel som:

  • Valnötter.
  • Chiafrön.
  • Linfrön.
  • Hampafrön.
  • Alger (tänk spirulina och chlorella).

Kroppen omvandlar dock inte 100% av näringsämnet i vegetabiliska livsmedel till en form av Omega-3 som vår kropp kan använda. Så du behöver konsumera dessa livsmedel mer regelbundet för att få samma fördelar som med att äta fet fisk.

Näring och cancer

B-vitaminer

B-vitaminer spelar en viktig roll för att stödja neurotransmittorer. För att producera neurotransmittorer behöver du en mängd olika kofaktorer. Varje kemikalie har specifika kofaktorer, men de flesta behöver minst en B-grupp vitamin. Så om du inte konsumerar tillräckligt med B-vitaminer kan din hjärna inte producera de kemikalier som gör att den fungerar.

B-vitaminer krävs också för energiproduktion i hela kroppen, därför är tillräckligt med B-vitaminer avgörande för att ge energi till hjärnan.

Magnesium

Precis som B-vitaminer är magnesium en kofaktor för produktion av signalsubstanser. Det är också viktigt för kvalitetssömn och avkoppling. Hjärnan kan inte fungera optimalt om vi inte vilar den tillräckligt, eftersom hjärnan spolar ut gifter under sömnen.

Magnesiumrika livsmedel inkluderar:

  • Gröna bladgrönsaker.
  • Nötter.
  • Frön.
  • Baljväxter.
  • Quinoa.
  • Mörk choklad och kakao.
Ladda din hjärna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *