Kan mat fungera som medicin?

Allt du behöver veta om mat som medicin

Vad du väljer att äta har djupgående effekter på din allmänna hälsa.

Kan mat fungera som medicin

Forskning visar att kostvanor påverkar sjukdomsrisken. Medan vissa livsmedel kan utlösa kroniska hälsotillstånd, erbjuder andra starka medicinska och skyddande egenskaper.

Således hävdar många människor att mat är medicin.

Ändå kan och bör inte enbart kosten ersätta medicin under alla omständigheter. Även om många sjukdomar kan förebyggas, behandlas eller till och med botas genom kost- och livsstilsförändringar, kan många andra inte det.

Den här artikeln förklarar de medicinska effekterna av mat, inklusive vilka livsmedel som bör och inte bör användas för läkning.

Hur mat ger näring och skyddar din kropp

Många näringsämnen i mat främjar hälsan och skyddar din kropp från sjukdomar.

Att äta hel, näringsrik mat är viktigt eftersom deras unika ämnen fungerar synergistiskt för att skapa en effekt som inte kan replikeras genom att ta ett tillskott.

Vitaminer och mineraler

Även om din kropp bara behöver små mängder vitaminer och mineraler, är de viktiga för din hälsa.

Men västerländska dieter – hög i bearbetade livsmedel och låg i hela livsmedel som färskvaror – har vanligtvis brist på vitaminer och mineraler. Sådana brister kan avsevärt öka din risk för sjukdomar.

Till exempel kan otillräckligt intag av C-vitamin, D-vitamin och folat skada ditt hjärta, orsaka ett nedsatt immunförsvar och öka risken för vissa cancerformer.

Näringsmedicin

Nyttiga växtföreningar

Näringsrik mat, inklusive grönsaker, frukt, bönor och spannmål, har många nyttiga föreningar, såsom antioxidanter.

Antioxidanter skyddar celler från skador som annars kan leda till sjukdomar.

Studier visar faktiskt att personer vars dieter är rik på polyfenolantioxidanter har lägre frekvenser av depression, diabetes, demens och hjärtsjukdomar.

Fiber

Fiber är en viktig del av en hälsosam kost. Det främjar inte bara en korrekt matsmältning och avsöndring utan matar också de nyttiga bakterierna i din tarm.

Således hjälper fiberrik mat som grönsaker, bönor, spannmål och frukt till att skydda mot sjukdomar, minska inflammation och stärka ditt immunförsvar.

Å andra sidan är fiberfattig kost förknippad med en ökad risk för sjukdomar, inklusive tjocktarmscancer och stroke.

Protein och hälsosamma fetter

Proteinet och fettet i hela, näringsrika livsmedel spelar olika viktiga roller i din kropp.

Aminosyror – proteinets byggstenar – hjälper immunfunktioner, muskelsyntes, metabolism och tillväxt, medan fetter ger bränsle och hjälper till att absorbera näringsämnen.

Omega-3-fettsyror, som finns i livsmedel som fet fisk, hjälper till att reglera inflammation och är kopplade till förbättrad hjärt- och immunhälsa.

Sammanfattning
Hel, näringsrik mat har vitaminer, mineraler, antioxidanter, fibrer, protein och fett, som alla främjar hälsan och är nyckeln till en optimal kroppsfunktion.

Optimera kosten

En hälsosam kost kan minska risken för sjukdomar

Särskilt kan näringsrika livsmedel minska risken för sjukdomar – medan motsatsen är sant för högt bearbetade livsmedel.

Ohälsosamma matval kan öka risken för sjukdomar

Ohälsosamma kostvanor som innehåller mycket sockerhaltiga drycker, snabbmat och raffinerade spannmål är en av de främsta orsakerna till tillstånd som hjärtsjukdomar, diabetes och fetma.

Dessa bearbetade livsmedel skadar dina tarmbakterier och främjar insulinresistens, kronisk inflammation och en övergripande sjukdomsrisk.

En studie på över 100 000 personer fann att varje 10% ökning av ultrabearbetad mat resulterade i en 12% ökning av cancerrisken.

Dessutom visade en studie om världsomspännande dödlighet och sjukdomar att 11 miljoner dödsfall och 255 miljoner funktionsnedsättningsjusterade levnadsår (DALY*) 2017 troligen berodde på dålig kost.

*DALY mäter sjukdomsbördan, där en enhet representerar förlusten av ett års full hälsa.

Näringsrik kost skyddar mot sjukdomar

Å andra sidan tyder forskning på att dieter som är rikliga på vegetabiliska livsmedel och låg på bearbetade produkter stärker din hälsa.

Till exempel är medelhavskosten, som är rik på hälsosamma fetter, fullkorn och grönsaker, kopplad till en minskad risk för hjärtsjukdomar, neurodegenerativa tillstånd, diabetes, vissa cancerformer och fetma.

Andra ätmönster som har visat sig skydda mot sjukdomar inkluderar växtbaserade, baserade på hela livsmedel och paleodieter.

Faktum är att vissa dieter kan vända vissa tillstånd.

Till exempel har växtbaserade dieter visat sig motverka kranskärlssjukdom medan dieter med mycket lite kolhydrater kan hjälpa till att eliminera typ 2-diabetes hos vissa människor.

Dessutom är näringsrika matmönster som Medelhavsdieten knutna till bättre självrapporterad livskvalitet och lägre frekvens av depression än typiska västerländska dieter – och kan till och med öka din livslängd.

Sådana fynd bevisar att robusta dieter verkligen fungerar som en förebyggande medicin.

Sammanfattning
Att äta en hälsosam kost kan öka livslängden, skydda mot sjukdomar och förbättra din övergripande livskvalitet.

Glutenfri eller inte

Kan mat behandla sjukdomar?

Medan vissa kostval antingen kan förebygga eller öka din sjukdomsrisk, så kan inte alla sjukdomar förebyggas eller behandlas enbart genom kosten.

Många andra faktorer påverkar din hälsa och sjukdomsrisk

Sjukdomsrisken är ganska så komplex. Även om en dålig kost kan orsaka eller bidra till sjukdomar, måste även många andra faktorer beaktas.

Genetik, stress, föroreningar, ålder, infektioner, yrkesrisker och livsstilsval – såsom brist på motion, rökning och alkoholanvändning – har också en effekt.

Mat kan inte kompensera för dåliga livsstilsval, genetisk disposition eller andra faktorer relaterade till sjukdomsutveckling.

Mat ska inte användas som ersättning för medicin

Även om övergången till ett hälsosammare kostmönster verkligen kan förebygga sjukdomar, är det viktigt att förstå att mat inte kan eller bör ersätta farmaceutiska läkemedel.

Medicin utvecklas för att rädda liv och behandla sjukdomar. Även om det kan vara överförskrivet eller användas som en enkel lösning för kost- och livsstilsproblem, är den ofta ovärderlig.

Eftersom läkning inte enbart beror på kost eller livsstil, kan det vara farligt eller till och med dödligt att välja att avstå från en potentiellt livräddande medicinsk behandling för att fokusera på enbart dieten.

Akta dig för falsk reklam

Medan vetenskapliga bevis visar att mat kan hjälpa olika hälsotillstånd, är anekdotiska påståenden om att bota eller behandla sjukdomar genom extrem bantning, kosttillskott eller andra metoder ofta osanna.

Till exempel stöds dieter som annonser om att de kan bota cancer eller andra allvarliga tillstånd vanligtvis inte av forskning och ofta är de dessutom oöverkomligt dyra.

Att undvika konventionella behandlingar som kemoterapi för alternativa, oprövade dieter kan förvärra sjukdomar eller leda till döden.

Sammanfattning
Även om många livsmedel har starka sjukdomsbekämpande fördelar, bör kosten inte betraktas som en ersättning för konventionell medicin.

Stress och hur rätt kost kan hjälpa

Livsmedel med kraftfulla medicinska egenskaper

Att övergå till en diet baserad på hela livsmedel kan förbättra din hälsa på otaliga sätt.

Livsmedel som erbjuder särskilt kraftfulla fördelar inkluderar:

  • Bär. Många studier har funnit att näringsämnen och växtföreningar i bär bekämpar sjukdomar. Faktum är att kost rik på bär kan skydda mot kroniska tillstånd, inklusive vissa cancerformer.
  • Korsblommiga grönsaker. Korsblommiga grönsaker som broccoli och grönkål innehåller ett brett utbud av antioxidanter. Högt intag av dessa grönsaker kan minska risken för hjärtsjukdomar och främja livslängden.
  • Fet fisk. Lax, sardiner makrill och andra feta fiskar bekämpar inflammation på grund av deras höga nivåer av omega-3-fettsyror, som också skyddar mot hjärtsjukdomar.
  • Svampar. Föreningar i svamp, varav typerna inkluderar maitake och reishi, har visat sig stärka ditt immunförsvar, hjärta och hjärna.
  • Kryddor. Gurkmeja, ingefära, kanel och andra kryddor är fyllda med välgörande växtföreningar. Studier noterar till exempel att gurkmeja hjälper till att behandla artrit och metabolt syndrom.
  • Örter. Örter som persilja, oregano, rosmarin och salvia ger inte bara en naturlig smak till rätter utan har också många hälsofrämjande föreningar.
  • Grönt te. Grönt te har undersökts grundligt för dess imponerande fördelar, som kan inkludera minskad inflammation och lägre sjukdomsrisk.

Nötter, frön, avokado, olivolja, honung, sjögräs och fermenterad mat är bara några av de många andra livsmedel som studerats för sina medicinska egenskaper.

Att helt enkelt övergå till en diet rik på hela livsmedel som frukt och grönsaker är det enklaste sättet att skörda de medicinska fördelarna med mat.

Sammanfattning
Bär, korsblommiga grönsaker, fet fisk och svamp är bara ett urval av de livsmedel som erbjuder kraftfulla medicinska egenskaper.

Poängen

Mat gör mycket mer än att bara förse dig med bränsle. Det kan främja eller försämra hälsan, beroende på vad du äter.

En näringsrik kost av hela livsmedel har visat sig förhindra många kroniska sjukdomar och kan hjälpa till att behandla vissa tillstånd, såsom typ 2-diabetes.

Även om det är uppenbart att en näringsrik kost är en av de viktigaste faktorerna för att leva ett långt och hälsosamt liv, men kom ihåg att du inte bör förlita dig enbart på mat för att ersätta konventionell medicin.

Kan mat fungera som medicin?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *